Scrisoarea unui fiu către tatăl sau Martir

Sfântul Leonid din Alexandria. Mulţi nici nu am auzit de el. Deși are un nume destul de întâlnit în societatea actuală, viața sfântului este, însă,  prea puțin cunoscută. Sfântul Leonid a rămas în memoria posterității mai ales în legătură cu unul dintre cei șapte fii ai săi – Origen – cel mai fecund scriitor bisericesc pe care l-a avut Biserica în istoria ei de 2000 de ani.

Origen a lăsat Bisericii o operă ce depășește 6.000 de cărți, așa cum amintește istoricul Eusebiu al Cezareei. Să nu uităm că a trăit în secolul la III-lea și nu în era tiparului și a imprimantei.

Revenind la Sfântul Leonid, tatăl lui Origen, și el făcea parte din intelectualii Alexandriei Egiptului. Așa cum arată istoria, era un om important, respectat în toată cetatea. În același timp, era și un bun creștin: „Leonid şi soţia sa au dat copiilor lor o minunată creştere creştinească, în care rugăciunea în familie, rânduielile credinţei lor şi dragostea de Dumnezeu aveau cea mai mare însemnătate”,spune viața sfântului.

În timpul persecuţiei împăratului roman Septimiu Sever, Leonid a fost pârât că este creștin și se închină lui Hristos, fiind închis pentru credința sa. Fiul cel mare, Origen, de doar 17 ani, și-a dorit să-și însoțească tatăl la moarte pentru Hristos, să ia şi el cununa martirică. Iar lucrul acesta chiar s-a fi întâmplat, dacă mama lui nu l-ar fi încuiat, ca să nu poată ieşi din casă.

În acele clipe tensionate, tânărul Origen i-a scris tatălui o scurtă, dar mişcătoare scrisoare, îndemnându-l să primească mucenicia cu bucurie: „Ai grijă, stăpâne, ca nu cumva, de dragul nostru, să-ţi schimbi gândul”.

După moartea Sfântului Leonid şi confiscarea averii lui de către autorităţi, familia a ajuns la grea strâmtorare din punct de vedere material. Origen a reușit, totuși, să-și întrețină familia, prin lecţiile pe care le dădea.

Peste veacuri, scurta scrisoare a unui fiu către tatăl său a rămas model de credință nestrămutată, o credință ce a născut sfinți pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s