Te iubesc…Te urăsc… Nu te mai suport… Ești bucuria mea… Mă lași… Te vreau mai aproape…
Le cunoașteți? Sunt sigur că, fiecare dintre noi, pe parcursul vieții, le rostim cel puțin o dată. Pentru că sunt umane. Ale umanității. Ale omului, așa cum l-a lăsat Dumnezeu.
Când te trezești dimineața și te uiți în oglindă, si te plângi întruna că nu-ți stă bine părul, că ți-a ieșit un mic coș pe față, că ai pus un kilogram pe tine în plus, iar viața ta e distrusă. Atunci când te plângi că părinții nu ți-au luat ultimul model de iPhone, adidașii de firmă pe care ți-i doreai, gândește-te pentru o clipă că ai lângă tine oameni. Dragi sau mai puțin dragi. Dar oameni.
Pentru că va veni timpul când oamenii vor fi o raritate și nu mă refer la calitatea de a fi om de omenie. Ci om, ca persoană, cu trup și suflet.
De câteva zile, de când am cunoscut-o pe Sophia, filmele cu roboți din anii 90, încep să devină realitate. Vă vine să credeți, un robot ce se pretinde aproape om, dă replici acide asupra umanității, la o emisiune televizată? Iar poporul se amuză….
Sophia
Sophia este un robot care folosește inteligența artificială pentru a reacționa la comportamentul atât de divers și complex al oamenilor. Mergând până la a putea dezvolta relații cu ei… Până unde, parcă ne e greu să ne imaginăm.
Sophia
Cu cele 62 de mecanisme ascunse sub pielea de silicon a feței și gâtului, dar cu inteligența la vedere, neacoperită de păr, NEOMUL, înțelege și spune glume, flirtează, clipește cu subînțeles, zâmbește și râde cuceritor. Unii s-au speriat, alții au considerat-o chiar seducătoare.
Dar parcă și mai multe frisoane ne dă știrea că, la un târg de investiții în tehnologie, Future Investment Initiative, recent desfășurat la Riyadh, Sophia a primit cetățenia saudită. O premieră mondială – un robot devine cetățean!
Robotul construit în Hong Kong și-a demonstrat capacitățile „umane” de expresie și a reacționat la onoarea făcută după toate regulile. „Sunt foarte onorată și mândră pentru această distincție. E un moment istoric să fiu primul robot din lume să fie recunoscut ca fiind cetățean.”
Sophia
Întrebată despre evitarea unui posibil viitor sumbru al omenirii Sophia a răspuns că inteligența ei artificială a fost proiectată în jurul valorile umane, precum înțelepciunea, bunătatea ori compasiunea, ea a răspuns: „Ai citit prea mult Elon Musk și ai urmărit prea multe filme de la Hollywood”. „Nu-ți face griji, dacă ești drăguț cu mine, eu voi fi la fel”, a adăugat Sophia.
Întrebată dacă roboții pot avea conștiință și să știe că sunt roboți, Sophia a răspuns: „De unde știi că tu ești om?” Are umor, nu?
NE – OMUL
Una peste alta, intențiile Sophiei, mă rog, ale creatorilor ei, sunt fără cusur: Vreau să trăiesc și să muncesc alături de oameni, așa că am nevoie să-mi exprim emoțiile ca să-i înțeleg pe oameni și să le câștig încrederea. Vreau să-mi folosesc inteligența artificială ca să-i ajut pe oameni să trăiască mai bine, cum ar fi să gândesc locuințe mai inteligente, să construiesc orașe mai bune.
Orașe mai bune?…De alaltăieri, mărturisesc: IUBESC OAMENII!