Sophia – robotul care m-a făcut să iubesc oamenii

Te iubesc…Te urăsc… Nu te mai suport… Ești bucuria mea… Mă lași… Te vreau mai aproape

Le cunoașteți? Sunt sigur că, fiecare dintre noi, pe parcursul vieții, le rostim cel puțin o dată. Pentru că sunt umane. Ale umanității. Ale omului, așa cum l-a lăsat Dumnezeu.

Când te trezești dimineața și te uiți în oglindă, si te plângi întruna că nu-ți stă bine părul, că ți-a ieșit un mic coș pe față, că ai pus un kilogram pe tine în plus, iar viața ta e distrusă. Atunci când te plângi că părinții nu ți-au luat ultimul model de iPhone, adidașii de firmă pe care ți-i doreai, gândește-te pentru o clipă că ai lângă tine oameni. Dragi sau mai puțin dragi. Dar oameni.

Pentru că va veni timpul când oamenii vor fi o raritate și nu mă refer la calitatea de a fi om de omenie. Ci om, ca persoană, cu trup și suflet.

De câteva zile, de când am cunoscut-o pe Sophia, filmele cu roboți din anii 90, încep să devină realitate. Vă vine să credeți, un robot ce se pretinde aproape om, dă replici acide asupra umanității, la o emisiune televizată? Iar poporul se amuză….

Sophia

Sophia este un robot care folosește inteligența artificială pentru a reacționa la comportamentul atât de divers și complex al oamenilor. Mergând până la a putea dezvolta relații cu ei… Până unde, parcă ne e greu să ne imaginăm.

Sophia

Cu cele 62 de mecanisme ascunse sub pielea de silicon a feței și gâtului, dar cu inteligența la vedere, neacoperită de păr, NEOMUL, înțelege și spune glume, flirtează, clipește cu subînțeles, zâmbește și râde cuceritor. Unii s-au speriat, alții au considerat-o chiar seducătoare.

Dar parcă și mai multe frisoane ne dă știrea că, la un târg de investiții în tehnologie, Future Investment Initiative, recent desfășurat la Riyadh, Sophia a primit cetățenia saudită. O premieră mondială – un robot devine cetățean!

Robotul construit în Hong Kong și-a demonstrat capacitățile „umane” de expresie și a reacționat la onoarea făcută după toate regulile. „Sunt foarte onorată și mândră pentru această distincție. E un moment istoric să fiu primul robot din lume să fie recunoscut ca fiind cetățean.”

Sophia

Întrebată despre evitarea unui posibil viitor sumbru al omenirii Sophia a răspuns că inteligența ei artificială a fost proiectată în jurul valorile umane, precum înțelepciunea, bunătatea ori compasiunea, ea a răspuns: „Ai citit prea mult Elon Musk și ai urmărit prea multe filme de la Hollywood”. „Nu-ți face griji, dacă ești drăguț cu mine, eu voi fi la fel”, a adăugat Sophia.

Întrebată dacă roboții pot avea conștiință și să știe că sunt roboți, Sophia a răspuns: „De unde știi că tu ești om?” Are umor, nu?

NE – OMUL

Una peste alta, intențiile Sophiei, mă rog, ale creatorilor ei, sunt fără cusur: Vreau să trăiesc și să muncesc alături de oameni, așa că am nevoie să-mi exprim emoțiile ca să-i înțeleg pe oameni și să le câștig încrederea. Vreau să-mi folosesc inteligența artificială ca să-i ajut pe oameni să trăiască mai bine, cum ar fi să gândesc locuințe mai inteligente, să construiesc orașe mai bune.

Orașe mai bune?…De alaltăieri, mărturisesc: IUBESC OAMENII!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s