Liturghia este Crăciunul nostru – sărbători în Egiptul contemporan

Crăciunul, Nașterea Domnului, este despre bucurie. Despre familie, comuniune, comunicare, împărtășire, liniște și pentru unii speranță – următorul Crăciun  îmi va fi perfect! Mă voi strădui, spun unii, ca la anul, să am Crăciunul perfect.

Toți avem o imagine a Crăciunului Perfect, mulți dintre noi o și împlinim. Însă, uităm de cele mai mute ori că Nașterea Domnului nu este nici despre cadouri, nici despre a avea pe cineva alături – dacă trec sărbătorile e ok să fim singuri? – nici despre luminițe și nici măcar despre masa burdușită cu bunătăți.

Crăciunul este despre Hristos. Dacă nu este unul liturgic, euharistic, atunci nu este deloc. De ce oare încă scriu despre Crăciun, la mijloc de ianuarie? Pentru că într-o parte a lumii, acolo unde a fost înfășat creștinismul, abia acum este Nașterea Domnului. Creștinii copți din Egipt,  biserica Siriană Iacobită și Siriană Răsăriteană din Siria și Irak, creștinii etiopieni și eritreeni, pe 7 ianuarie sărbătoresc Teofania sau Arătarea Domnului. Datorită faptului că după anul 451 Bisericile Vechi Orientale au rămas izolate de Trupul Bisericii, acest fapt istoric a făcut ca Nașterea Domnului și Botezul Său să fie celebrate împreună – așa cum și Ortodoxia le-a avut dimpreună, în aceeași zi, până în secolul al IV-lea.

Creștinii copţi din Egipt au participat la Liturghia de Crăciun, într-o nouă catedrală, cu măsuri stricte de securitate, după un an marcat de atacuri jihadiste sângeroase asupra acestei comunităţi creştine. Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a ţinut un scurt discurs înainte de începerea Liturghiei, prezidată de Tawadros al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, dorindu-le creştinilor un Crăciun fericit asigurându-i că ţara va învinge în lupta împotriva jihadiştilor, scrie Christian Post.

Voi sunteţi familia noastră, sunteţi ai noştri, suntem uniţi şi nimeni nu ne va diviza”, a declarat şeful statului egiptean.

De teama atentatelor în bisericile creștine, poliţia a blocat căile de acces din jurul catedralei situată la est de Cairo. Măsurile de securitate au fost întărite  și în bisericile din ţară, înaintea Liturghiilor, după o serie de atentate în care, în anul 2017, şi-au pierdut viaţa peste 100 de creştini.

Cel mai recent, un atac armat care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, a făcut nouă morţi într-o biserică la sud de Cairo, atentat ce a avut loc în jurul datei de 25 decembrie 2017.

Chiar înainte de noul an, un alt soldat jihadist mascat, a deschis focul în biserica coptă Sfântul Mina din Cairo și într-un magazin din apropiere, deținut de un om de afaceri creștin copt. Zece cetățeni și un polițist au fost uciși.

În cuvântul său, publicat de către BBC Midle East, Patriarhul Tawadros al II-lea, a vorbit credincioșilor ce și-au făcut curaj să vină la biserică, despre adevărata bucurie a Crăciunului: Poate la noi, în Egipt, este mai greu. Față de frații creștini din alte țări. Așa este. Dar e sărbătoarea noastră. Liturghia este sărbătoarea noastră! Ne-am săturat de sânge. Ne-am săturat de bombe. Dar nu ne vom sătura vreodată de Sângele Euharistiei. Liturghia este Crăciunul nostru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s