Farfuriile cele mici, farfurii de vremea postului – Teologia din farfurie

Am deschis ochii duhovnicește într-o mănăstire, într-un loc în care patru suflete îl căutau pe Dumnezeul pitit după o catapeteasmă de doi coți și o palmă. În toată sărăcia lor, măicuțele aveau pe raftul din bucătărie, două seturi de farfurii. Unele mai mari, boieroase. Și altele mai mici, restrânse, așa ca în povestea Albei ca Zăpada, când a dat peste tacâmurile piticilor din poiană. Nu, nu erau pentru pitici, ci pentru timpul postului. Îmi amintesc și acum, întorcându-ne de la vecernia iertării, la lăsatului de sec pentru Postul cel Mare, maica stareță rânduia: Să aduceți la masa farfuriile cele mici, farfurii de vremea postului.

Am și uitat de ele. De farfuriile maicilor. De gândul că îl poți găsi pe Dumnezeu mai ușor având în față o farfurie mică, restrânsă, spre propria renunțare. Mi-am amintit de farfurile de post, astăzi, când citeam un articol ce lauda sănătatea japonezilor și longevitatea lor. De ce trăiesc mai mult japonezii? Răspuns: pentru că mănâncă din farfurii mici. Mai mici decât ale europenilor. Dar stai! Oare nu este aceasta o învățătură a creștinismului? Nu este una din recomadările postul nostru? De ce trebuie să privim în alte ogrăzi, când avem în curtea noastră, totul la îndemână?

Postul este un act al dăruirii noastre față de Dumnezeu. Alegem să ne golim de lucrurile din această lume, pentru a putea să fim mai deschiși față de voința lui Dumnezeu pentru noi. De aceea, Biserica, la începutul existenței sale, a adoptat practica postului.

Postind, cu o farfurie mai mică, ne facem conștienți că nevoia noastră de Dumnezeu, este una reală.

Științific demonstrat, într-o farfurie mică, intră o porție mică. Având porții mici, dispare automatismul înfulecării, conștientizând că se termină repede bucatele. Procesul încetinit de îngerare a mâncării conduce astfel la senzația de saturație, chiar dacă stomacul nu este plin de nu mai poți să te miști și trebuie să desfaci un nasture sau cureaua de la pantaloni! Creierul are nevoie de aproximativ un sfert de oră pentru a realiza că stomacul este plin. Suficient cât să mâncci frumos dintr-o farfurie mica. Noi, europenii, suntem învățați să mâncăm din farfurii mari, pline până la refuz.

Teologia din farfurie

 Da, există ispita de a dori încă o farfurie. Însă abia acum apare postul. Postul de a mânca o singură farfurie. Și aceea mică.

La sfârşitul secolului al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea să alegem în post mâncărurile cele mai ieftine şi mai simple, iar diferenţa de preţ faţă de produsele consumate de obicei, trebuie să o împărţim la săraci, şi numai aşa postul va fi primit înaintea lui Dumnezeu. Mai ieftin și mai simplu, dar și mai puțin, în farfurii mai mici.

Desigur, este greu să fii postitor. Să accepți teologia unei singure porții. Însă este un mod, și unul patristic, de a începe să învățăm smerenia. Smerenia începe, spunea Sfântul Paisie Aghioritul, cu micșorarea stomacului. Sigur, nu o micșorare chirurgicală, ci cu una a duhului și a minții…

Noi învăţăm smerenia atunci când ne dăm seama cât de lipsiţi de putere suntem în faţa unui pește la grătar, a brânzei cu mămăligă ori a cozonacului. „Ei, voi lua doar un chips”. Câteva minute mai târziu, ne strâmbăm la punga deja goală. Pentru că suntem mult mai neputincioși decât ne place să credem.

Postul ne oferă tocmai acest antrenament. A învăța că putem trăi cu un meniu modest şi sănătos, cu o farfurie mai mică, este cu adevărat o binecuvântare. Da, o farfurie mai mică ne ajută să ne vindecăm de multe. Chiar și de egoism! Pentru că a posti, pe lângă a renunța, este și a împărți!

Deci, farfuriile cele mici, farfurii de vremea postului!

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s