Starea națiunii. Văzută de la Londra. De ce România este a doua după Siria la depopulare?

Atâta românitate și românism întâlnești la Londra încât nu prea realizezi că nu ești acasă. Aproape că, la Londra nu este o problemă dacă nu vorbești limba engleză. Te descurci chiar binișor cu româna. Până și unii indieni au învățat limba Mioriței. Am la birou un domn din India, care binevoitor salută: Ce faci? El crede că este doar Bună ziua. Mai știe și alte cuvinte care nu pot fi reproduse aici, din motive de decență. De unde știe Manesh cuvinte în limba româna? A stat în casă cu români, o perioadă din viața sa de la Londra.

Cred că sunt foarte puține familii din România care să nu aibă vreun membru direct sau din familia extinsă, plecat la muncă în străinătate. O mică Românie pe străzile londoneze. O Românie în creștere. Zi de zi. Poate este doar percepție personală, poate este realitate: numărul românilor creşte, bisericile devin neîncăpătoare, magazinele alimentare româneşti îți aduc la lire distanță, gustul de acasă. Nu simți că ești doar migrant într-o țară ce se transformă pe zi ce trece, într-un Babilon al lumii cosmopolite.

Stai și te întrebi: cine mai rămâne acasă? De ce plecăm? Oare de prea mult bine?

Arunci un ochi prin presa românească. Și am aflat repede răspunsul la întrebarea: de ce România se situează după Siria la depopulare…

Mort în acte – viu în sala de judecată

Un domn din Bârlad se plânge presei că nevasta l-a declarat mort. Bârlădeanul a fost plecat două decenii la muncă în Turcia. Întors în țară, a constatat, cu mare surprindere, că, oficial, e decedat. A făcut omul cerere să se constate că e viu, dar a făcut-o prea târziu și i-a fost respinsă. Asta este știrea: tristul caz al bărbatului care n-a putut să demonstreze în instanță că încă trăiește. Trebuie să facă o infracțiune și va fi declarat viu printr-un act juridic. O nouă ședință de judecată…

Cu bomba la sudat

Caz curios în Iași, unde un bărbat și-a tasat vreme de patru decenii pământul din bătătură cu o bombă. Pe post de rangă de înfipt șarampoii și aracii din vie. A folosit și ieșeanul ce a găsit pe lângă casă. A împrumtat-o unui vecin care din prea mul zel, a rupt ranga din oțel ce avea la un capăt un fost proiectil. Ca să-i ducă unealta stăpânului, întreagă și nevătămată, a rugat un alt vecin, să o sudeze la loc. Din păcate, bomba a explodat, iar cel care suda a murit.

Le pețit cu poza electronică

Un domn din Germania s-a îndrăgostit de o poză de pe facebook. În spatele pozei s-ar fi aflat o moldoveancă de-a noastră. Și neamțul se vaită acum că i-ar fi dat patruzeci de mii de euro, în baza faptului că îi plăcea poza. A venit până la noi în țară și când a sunat la numărul de telefon care însoțea fotografia, bineînțeles că nu a răspuns nimeni. S-a dus la poliție să se plângă că a fost păcălit.

Afaceri la Cătunele

O gorjeancă din comuna Cătunele a inițiat o afacere cu găinaț de găini tibetane pitice. Se pare că excrementele cu pricina constituie un foarte bun fertilizator. În perioada de iarnă – a declarat gorjeanca în presa din țara noastră – găinile tibetane pitice i-au produs cincizeci de kilograme de găinaț. Zece lei sacul costă. Încă nu a vândut nimic….

Și te mai întrebi de ce pleacă lumea din România…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s