O poveste cu romanț sau cum a ajutat Biserica pe Stan Țiganul

De câte ori se deschide subiectul Biserica și romii, oamenii lui Dumnezeu își caută praful de pe reverende. Adică lasă capul în jos, sub povara rușinii că unele mănăstiri și biserici au cam avut sălașe țigănești sub sclavie.

La prima vedere, așa cum confirmă și hrisoavele de danie, lucrurile cam așa au stat. Însă, este doar o față a monedei. Una băgată pe gât, în așa mod în care nimeni să nu comenteze. Ci doar să lase capul în jos. „Biserica a avut sclavi romi” este doar o lozincă folosită în mediile secularist – ateiste.  Dacă privim mai spre profunzime, acele mănăstiri ce au avut robi țigani, erau conduse tot de către oameni. Mai mult, creștini. Mai mult, preoți.

Istoria  a consemnat abuzurile. Este adevărat. Însă găsim suficiente mărturii despre oameni cu suflet, care i-au tratat pe romi, omenește. S-au implicat pentru binele, bunăstarea, educația și ridicarea socială a romilor.

Iobagii, țiganii, neguțătorii și boierii aveau toți loc în aceeași biserică, indiferent de statutul social al fiecăruia. A fost singura formă de egalitate, cea în fața lui Dumnezeu, pe care a cunoscut-o lumea noastră înainte să cunoască falsa egalitate de astăzi în fața legii.

Stan, țiganul mănăstirii Mislea

Arhiva dispărutei mănăstiri Mislea, ctitorie voievodală din județul Prahova, are între îngălbenitele sale pagini și o poveste de dragoste. Chiar foarte romantică…

La 1 iulie 1798, Stan, ţigan al mănăstirii Mislea, este tras la judecată pentru păcatul de a se fi îndrăgostit de Smaranda, fiica unuia Ion turcul, curelar din mahalaua Creţuleşti, Bucureşti. „Holtei curat la chip şi la haine, cu slujbă deosebită“, Stan este acuzat că n-a menţionat statutul său de rob ţigan atunci cînd a întâlnit-o pe Smaranda, lăsând-o să creadă că este om liber, încurajând-o să păşească în jocul dragostei.

Crescut la mănăstirea Mislea, prin grija egumenului Neofit, Stan ţiganul iese din anonimatul statutului social, datorită inteligenţei sale. Egumenul Neofit îl ia pe Stan „în casă“, îl creşte, îl spală, îl dă la şcoală, îl „învaţă carte grecească şi limbă“. Când egumenul Neofit se mută la mănăstirea Sărindar, Stan îl urmează, fiind de folos egumenului şi mai ales mănăstirii, prin ştiinţa sa de carte. Egumenul îl încurajează în liubovul dragostei, ba chiar îi promite că, după cununia cu Smaranda, o să le boteze copiii.

La 1798, după Pravilniceasca Condică (tipărită la 1780) căsătoria dintre un rob şi o femeie slobodă este interzisă. Există şi o portiţă de eludare a legii care presupune răscumpărarea robului.

Reclamat de Ion curelarul că i-a amăgit fata şi s-a cununat cu ea fără să-i spună că este ţigan, Stan este ridicat de straja spătărească şi adus în faţa legii.

Preoții l-au scos pe Stan din necazul condamnării

Constantin, egumenul de la mănăstirea Mislea, Neofit, egumenul de la mănăstirea Sărindar, popa Rancea de la Giuleşti, cel care i-a cununat pe cei doi, sunt chemaţi să ofere explicaţii, acuzaţi fiind că şi-au dat acordul la săvârşirea cununiei.

Ce spunea legea?  „De se va dovedi că stăpânul ţiganului au dat voie să se cunune, ştiindu-se că nu este ţigancă, să-şi piardă ţiganul, spre a sa pedeapsă, care ţigan să se facă domnesc“, scrie Pravilniceasca Condică.

Doar că stăpânul lui Stan – Mănăstirea Mislea și în speță chir Neofit, știau că singura șansă ca Stan să fie un om liber era să se însoare cu o fată de alt neam, altul decât cel țigănesc. Poate mănăstirea a fost păgubită, dar a fost câștigat un suflet.

Nu știm dacă Stan țiganul și Smaranda au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Dar un lucru știm sigur – când cineva va acuza Biserica că s-a purtat rău cu romii, povestea lui Stan este un argument bun și credibil, că slujitorii Bisericii, în cele mai multe cazuri s-au purtat omenește și au ajutat, atât cât contextul legii a permis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s