S-a întors Mângâietoarea Moldovei în Catedrala Mitropolitană de la Iaşi

 

Chiar dacă sunt departe, la mii de kilometri de capitala Moldovei, oraşul marilor doriri dar şi al marilor împliniri, chiar şi ale mele personale, o veste mi-a alungat norii zilei – în ctitoria Mitropolitului Iosif cel Sfânt s-a întors icoana Maicii Domnului.

 

„S-a întors” chiar dacă a fost purtată pe braţe omeneşti, pentru că o icoană îşi alege locul. Iar locul acestei minunate icoane de 127 de ani este la Iaşi. De 127 de ani, sute și poate chiar mii de credincioși ajungeau zilnic în fața sfintei icoane a Maicii Domnului, de la Catedrala Mitropolitană. Ajungeau, pentru că o bună perioadă de timp a lipsit din motive binecuvântate, probabil o restaurare absolut necesară…

Mulți dintre noi nici măcar nu-i cunoastem istoria. Cred că nici nu este foarte important să o știm. Doar simţim. Simţim că acolo durerea se mai îndulcește, iar în locul lacrimilor, Mângâietoarea Moldovei ne alină sufletele.

La Iaşi avem unde să ne plecăm genunchii: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Nectarie, Sfântul Spiridon, Sfântul Vasile cel Mare, Sfânta Marina şi Sfântul Trifon, Sfântul Haralambie, Sfânta şi de viaţa făcătoare Cruce, Sfânta Ecaterina, mormântul bunicuţului Iosif Naniescu, Icoana Sfintei Ana de la Barnovschi, Icoana Sfântului Ioan Gură de Aur de la Sfântul Sava şi alte locuri de suflet.

Doar după ce le-ai părăsit îţi dai seama ce Rai ai pierdut. Înainte de a lua hotărârea de a pleca din România, mama m-a vizitat la Iaşi.  La ceas de toacă am dus-o doar trei din locurile minunate amintite… „Doamne, mie nu mi-ar trebui nimic, să ai toate bisericile acestea, să te poţi închina când vrei tu…”

Atunci nu am înţeles vorbele înlăcrimate ale ei. Acum mă frig cuvintele ei, când trăiesc într-o lume în care creştinismul, religia şi Dumnezeu sunt „poveşti” de mult apuse… Europa îşi reneagă rădăcinile creştine. Astăzi am făcut o livrare la un mare centru de afaceri, elegant compartimentat într-o mănăstire închinată Sfântului Gheorghe din inima Londrei. La ceas de amiază, pe soclul icoanei de altă dată a Sfântului, zeci de angajați mâncau kebab şi piri-piri…

 

Da, acasă încă mai avem unde să ne mângâiem sufletele… Cu evlavie desprinsă acum 127 de ani din catapeteasma Mănăstirii Socola, icoana Maicii Domnului „a poposit pentru vecie” în catedrala Moldovei. A fost dorinţa poporului dar şi a Mitropolitului Iosif Naniescu.

Anul 1889 a rămas în conștiința ieșenilor prin două mari evenimente – aducerea în noua catedrală a moaștelor Cuvioasei Parascheva și așezarea în partea stângă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Astăzi s-a întors definitiv acasă. Mai luminoasă, din câte înţeleg. Însă indiferent de veşmântul fizic, Mama a venit „odihnită”. Sigur este cu mânecile suflecate…ne aşteaptă, i-a fost dor de noi şi nou de ea, Mângâitoare Moldovei.

Cei ce sunteţi aproape, mergeţi cu tot sufletul, căci nimeni nu a plecat nemângâiat din faţa ei….Să vă rugaţi şi pentru cei aflaţi departe, căci şi noi avem nevoie de mângâiere!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s