La fiecare cinci minute un creștin este martirizat pentru credința sa

Siria, patria Sfântului Ioan Gură de Aur, țara imnului liturgic creștin și a sfinților stâlpnici este astăzi spațiul în care creștinătatea a suferit cea mai cruntă lovitură. O lovitură în coasta deja sângerândă a Mântuitorului Iisus Hristos. În doar cinci ani de război civil, întreaga populația a suferit – indiferent de religie. În urmă cu cinci ani, în Siria, comunitatea creștină număra cu mult peste un milion de membri. Astăzi, mai sunt doar câteva mii. Sute de biserici au fost vandalizate, iar cimitire, mănăstiri, case aparținând creștinilor au fost, pur și simplu, confiscate. Cifrele prezentate de anumite agenții de presă sunt înfiorătoare, deși un raport pe hârtie nu poate cuprinde nici măcar o viață.

Oxfam International a raportat în această lună dezastrul prin care a trecut Siria în ultimii cinci ani: „Războiul civil sirian, care a început în anul 2011, a lăsat în urmă 100.000 de victime dintre civili, printre care aproape 10.000 de copii. Pierderile militare de ambele părți trec de 100.000 de victime, la care se adaugă aproape 4 milioane de sirieni refugiați în Liban și țări europene – în timp ce 7.600.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării”.

Creștinii dispar din Orient. În morminte sau peste granițe. În tot acest context, un fapt neglijat de autoritățile siriene, dar și de cele internaționale este dispariția din Siria și Irak a cel puțin cinci comunități creștine, cu o continuitate de aproape 2000 de ani, fără întrerupere: Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei și a Întregului Orient, Biserica Siriană Iacobită, Biserica Siriană de Răsărit, Patriarhia Armeană de Orient și Patriarhia Siro-Caldeeană.

Cinci minute pentru veşnicie

Cu toții ne îngrozeam de sângele creștinilor etiopieni, vărsat la mijloc de mai 2015, la mal de Mediterană. Apoi, am citit despre mulţi creştini din oraşele Alep şi Rakka, creștini care au fost crucificaţi. La Alep, nouă oameni au fost răstigniţi în public, acuzaţi fiind de părăsirea credinţei islamice. Unul dintre ei a reuşit să supravieţuiască, după ce a fost crucificat pentru opt ore. Trupurile altor creştini au fost lăsate în piaţa principală a oraşului timp de trei zile, pentru ca locuitorii să afle că Statul Islamic deţine puterea şi că orice creștin care vrea să trăiască trebuie să se convertească la islam…

Sunt știri fugitive din lumea în care trăim, în anul 2015. Iată că a venit și confirmarea oficială – Institutul Britanic de Statistică a dat publicității un raport care reflectă starea creștinilor la nivel mondial, dincolo de confesiune și de apartenență cultică: din luna iunie a anului 2011, până astăzi, cel puțin 105.000 de persoane au murit în fiecare an – pur și simplu, pentru calitatea lor de creștini. Socotind perioada de 4 ani, reiese faptul că, „la fiecare cinci minute, un creștin este martirizat pentru credința sa”, așa cum notează cotidianul Christian Post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s