Gamal Tawfiq – un învăţător creştin care va preda de acum în Împărăţia lui Dumnezeu

Ce simţim atunci când ne gândim la învățătorii noştri? Despre acei Oameni care ne-au pus condeiul în mână şi ne-au îndrumat în călătoria noastră în lumea literelor şi a cifrelor, când vorbim, ni se umezesc ochii…

Înmulțiți cu zece, cel puţin, şi gândiţi-vă la un om care s-a încăpățânat în plin Egipt musulman, timp de 30 de ani, să predea copiilor ştiinţa şi credinţa. Credinţa creştină. Preţul? Viaţa!

 

Când auzim cuvinte ca „persecuţie” sau „prigoană” ne gândim la primele veacuri creştine, la acele vremuri când, asemenea Sfântului Arhidiacon Ştefan, pentru mărturisirea de credinţă în Mântuitorul Iisus Hristos, îţi puteai pierde  libertatea şi viaţa. Ne gândim deasemenea la prigoana comunismului împotriva creştinilor. Avem sfinţi mărturisitori care au trecut la cele veşnice, în închisori după bătăi, umilinţe, interogatorii inumane, condamnări şi acuze fictive. Da, acum ne este bine. Se construiesc şi restaurează lăcaşuri de cult, religia se predă în şcoli, bisericile sunt pline în duminici şi sărbători, există libertate de mişcare şi un avânt al turismului religios, pelerinaje periodice la Locurile Sfinte.

În lumea noastră. Pentru că în lumea lor, a creştinilor din ţările arabe, se moare pentru credinţă. Încă!

 

Creștinismul egiptean – o lume însângerată zi de zi

 

În contextul afirmării Statului Islamic din Siria și Irak, mai multe grupări afiliate acestei instituții au început să se manifeste violent și în alte țări arabe, în care locuiesc creștini. Astfel, de curând, Christian Post a notat protestul Bisericii Copte din Egipt, organizat contra abuzurilor ce au loc împotriva credincioșilor ei.

Aparținând comunității ortodoxe, dar și celei copte, creștinii au cerut protecție internațională, în ultimele luni fiind raportate mai multe cazuri de răpiri și violuri. Există cazuri în care femeile creștine au fost răpite după ce ieșeau duminica de la biserică – suite în mașini și apoi ținute ostatice, timp de mai multe săptămâni. Însă nimeni – din agențiile de presă occidentale – nu scrie un rând. Măcar de aducere aminte, dacă nu de a se căuta o soluţie.

Gamal Tawfiq – cel mai recent martir al Bisericii Egiptene

Jurnalistul egiptean Raymond Ibrahim, preluat apoi şi de către Christian Post şi Al Jazeera.com, a descris la final de februarie 2017, martirul unui bărbat copt care a fost răpit,torturat si ucis, pentru simplu motiv că a ieșit dintr-o biserică creștină.

Gamal Tawfiq a participat duminică, la dumnezeiasca Liturghie ce s-a săvârșit la Mănăstirea Ortodoxă Coptă „Sfântul Gheorghe” din localitatea sa. La plecare, mașina sa a fost oprită în localitatea Nag Hammadi, acolo unde a fost obligat să coboare, apoi a fost legat la ochi și urcat într-un alt vehicul. Timp de trei zile a fost reținut într-un loc întunecos, fiind bătut și torturat.

După trei zile, răpitorii au cerut o răscumpărare de 50.000 de lire egiptene. Pentru familie, chiar şi pentru comunitatea creştină, acestă sumă era colosală şi de nestrâns în termenul dat. Ce a urmat, vă puteţi închipui cu toţii…

Trupul a fost găsit fără suflare de viaţă, la marginea oraşului El-Arish.

Rămânem totuşi, cu o întrebare: a merge la biserică este un lucru bun, în lumea nostră, cel puţin. De ce să fii omorât pentru că ai ieşit pe uşa bisericii?

Răspunsul a venit de la preotul comunităţii creştine copte: „Gamal Tawfiq a fost un om foarte simplu și pașnic. Şi-a lăsat soția și copiii în Cairo, iar el de 30 de ani este învăţătorul comunităţii noastre. Toţi am trecut prin mâna lui, eu  şi copiii mei. Pe toţi ne-a învăţat ştiinţa cărţii dar şi credinţa. A fost un om al lui Dumnezeu!”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s