Doamne, Tu „loveşti cu milă şi te milostiveşti fierbinte”?

Simți că ceva se schimbă. În tine, în ființa ta, în tonul cântării, în biserică… încet, încet, luminile se sting, rămân doar candelele și lumânările. Sunt dezbrăcate veșmintele luminoase și sunt îmbrăcate cele cernite, de culoare închisă. Nu doar veșmintele clericilor, ci și întreaga îmbrăcăminte a Sfântului Altar. Totul aduce aminte de pocăință, de smerenie, de renunțare la „eu”…

A început postul…și o simțim liturgic… întuneric şi lumină. Pocăinţă dar şi bucurie. Întristare pentru păcate dar şi speranţa iertării.

În toată sobrietatatea Canonului celui Mare alcătuit de către părintele imnografiei pocăinţei – Sfântul Andrei Criteanul, străbate un licăr de speranţă. Câţi drepţi sunt enumeraţi? Destui. Câţi păcătoşi? Da, cu mult mai mulţi. Dar, uimitori, păcătoşii sunt prezentaţi drept modele. De succes! De ce este aşa oare?

Greu de răspuns…Însă, tot canonul ne răspunde prin versurile sale tânguitoare – „Dumnezeu este Cel ce se milostiveşte fierbinte!”

În seara de marţi, vom citi cu toţii: „Deşi am greşit, Mântuitorului, dar ştiu că eşti iubitor de oameni, loveşti cu milă şi te milostiveşti fierbinte, pe cel ce plânge îl vezi şi alergi ca un părinte, chemând pe cel risipitor”.

Cât de păcătos te-ai simţi, cât de vinovat ori împovărat până la baierile inimii ai fi, nu ai cum să nu primeşti nădejde prin aceste cuvinte. Dumnezeu, Prietenul nostru cel mai Bun şi Fratele cel Mare, ne ştie suferinţa, lacrimile, zbuciumul, mâinile frânte. Ne ştie şi păcatul.

E atât de simplu. Dar atât de greu de realizat! Să-ţi pui păcatele în palmă dimpreună cu necazurile şi suferinţele şi să te prezinţi cu ele în faţa Lui…

De multe ori spunem „şi-a întors Dumnezeu faţa de la mine”. Aşa o fi? Cu siguranţa, nu. Noi suntem cei care dorim să fim autonomi faţă de El.

Hristos rămâne acelaşi. El este „Cel ce alergă ca un părinte, chemând pe cel risipitor”.

Da, El se milostiveşte fierbinte. Însă imnul citat, ne mai spune ceva: tot Dumnezeu „loveşte şi cu milă”. Avem însă şansa să beneficiem întâi de milostivirea Sa cea fierbinte!

Rămânem doar, ca noi să alegem…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s