Sfântul Nectarie la Londra. O îmbrățișare caldă într-o ţara rece

Încărca saci în portbagajul mașinii sale. Şi era în reverendă. La Londra. Din păcate, preoții noștri nu prea poartă haina clericală în marele oraş. M-am bucurat să văd o reverendă în afara bisericii, prezentă în lumescul Londrei.

Am pus mâna să ajut, crezând că este un „părinţel” din România, de acasă. Ridicând ochii, îmi mulțumește zâmbitor: „Ευχαριστώ πολύ”. Era grec cipriot. Pe scurt, părintele Christodoulos, o minune de om.

Am ajuns să schimbăm câteva replici, căutând un subiect comun. Şi l-am găsit – părintele alerga să oficieze Paraclisul Sfântului Nectarie la biserica sa. „Avem şi o părticică din moaştele Sfântului”, îmi spune, scuturându-şi de praf reverenda…

Românii îl iubesc pe Sfântul Nectarie şi la Londra

Nu mi-a venit să cred, Sfântul Nectarie, îmi este „un prieten vechi”. Prieten drag, aş putea spune, un suflet ce s-a sfinţit în Dumnezeu, spre care alergăm atât în necazuri, cât şi la vremuri de bucurie. Cum poţi să nu iubești un sfânt, când observi câtă dragoste oferă el?

Am acceptat invitația părintelui.

O adevărată catedrală adăpostește o părticică din moaştele Sfântului. Este acasă la Londra. Este acasă, pentru că este înconjurat de dragostea credincioșilor. Ciprioţi, pentru  că a lor este biserica, greci, ruşi, bulgari, sârbi, georgieni, iar cei mai mulţi – peste 80% din toată adunarea  – români! Da, românii îl iubesc pe Sfântul Nectarie şi la Londra. Mi-au dat lacrimile când părintele Cristodoulos m-a invitat să cânt o cântare în limba română. O întreagă biserică m-a însoțit în bucuria unui „Apărătoare Doamnă”….

Dragostea românilor pentru Sfântul tămăduitor este impresionantă, de la săptămână la săptămână, din ce în ce mai mulţi români sunt prezenţi marţi seara la biserica din Wycliffe Road.

Sfântul simplităţii

Citeam pe un perete al unei mănăstiri atonite că „este har să iubești, când nu ești iubit” și gândul m-a dus la un prieten drag, la Sfântul Nectarie.

A avut o viață închinată simplității și smereniei. O viață închinată spălării picioarelor semenilor aflați în suferință. O viață care, în contextul actual, pare de necrezut. Noi ne „aricim” la o privire mai insistentă pe stradă și ne simțim încălcat spațiul, când cineva trece la limita proprietăților noastre. Sfântul Nectarie, pe care mulți dintre noi îl avem prieten, trăitor foarte aproape de secolul nostru, a fost mitropolit de Pentapole, în Nordul Africii. Întorcându-se acasă, în Grecia, a fost asimilat cetățenilor fără studii! Din pricina urii semenilor. Dar, el nu a spus nimic. Urma să fie Patriarh al Alexandriei, unul dintre cele cinci scaune istorice ale pentarhiei. A fost înlăturat mișelește. S-a văzut străin în propria țară. Fără a ezita, a luat-o de la capăt.

Sărac, defăimat de ai săi, a stat cu gazdă la o văduvă de la periferia Atenei. Putea oricând să ceară o audiență la arhiepiscop sau la casa regală, dar nu a făcut-o. Și-a trăit sărăcia și foamea cu demnitate. Povestesc ucenicii că mitropolitul Nectarie lucra cu mâinile sale – cosea încălțăminte sau copia cărți, manuscrisele valorificându-le.

Însă, bunătatea și lumina sa nu puteau să rămână ascunse. În scurt timp, multe suflete căutătoare de Dumnezeu și-au legat viața de cea a părintelui Nectarie. Prietenii și fii duhovnicești l-au convins să accepte postul de predicator în una dintre eparhiile Greciei. Până astăzi impresionează acele poze în care Sfântul Nectarie se află în mijlocul credincioșilor, înconjurat de dragoste și bucurie.

Sfântul îndrăgostit de semenii săi

Poate cinstea și slujirea arhierească i-au fost retrase de către autorități, însă Dumnezeu i-a dat la schimb un alt mare dar – simplitatea sfântă. În taina inimii sale, Sfântul a devenit un mare lucrător al rugăciunii. De aici veneau bunătatea, lumina, răbdarea, cuvântul bun de care s-au bucurat peste 15 ani elevii de la Seminarul atenian Rizareon. Și din acea perioadă ne este relatată o icoană a bunătății Sfântului Nectarie. Director la școlii teologice fiind, a observat că într-o anumită perioadă îngrijitorul sau „omul de serviciu” lipsea de la îndatoririle sale. Interesându-se, a aflat că acesta este bolnav. Cu gândul la familia acestuia, care trăia exclusiv din acei bănuți, directorul și mitropolitul Nectarie se trezea în fiecare dimineață cu mult înaintea elevilor și făcea curățenie în toată școala, ca nu cumva epitropii sau finanțatorii școliii să afle că Luchian, omul de serviciu, lipsește! Nu doar câteva zile, ci două săptămâni! Însănătoșindu-se, îngrijitorul se aștepta să fie dat afară și familia să fie aruncată în stradă. Surpriza a fost alta. Directorul Nectarie l-a asigurat că totul este în regulă și i-a spus să se prezinte la serviciu fără nicio ezitare…

Retrăgându-se în insula Eghina cu o mână de măicuțe, deși aflat la vârstă de bunic, a pus umărul la renașterea unei mănăstiri. Cunoscut, căutat și apreciat pentru viața sa, Părintele Nectarie nu și-a uitat simplitatea. Povestesc până astăzi maicile că, în puținul timp liber, lucra în grădina mănăstirii îmbrăcat într-o haină sărăcăcioasă…

Mângâia, ușura, bucura pe cei care veneau cu credința că Biserica vindecă prin Sfintele Taine și prin mâna slujitorilor săi. Unde se văd cel mai bine smernia și simplitatea sa? Nectarie Mitropolitul, bătrânul din Eghina care a vindecat pe mulți semeni aflați în suferință, a murit de cancer!

Acestea sunt frânturi dintr-o viață închinată simplității și bucuriei. O simplitate ce dezarmează orice suflet încrâncenat. Curg minunile Sfântului până astăzi. Așa se explică numărul covârșitor al pruncilor din ultima vreme, botezați cu numele de Nectarie sau Nectaria. Din acestă simplitate și bunătate, bisericile în care se află moaștele Sfântului sunt pline de tineri care îl cinstesc ca pe un prieten – mai mult decât ca pe un Sfânt al lui Dumnezeu.

Ne așteaptă şi la Londra

Dacă doriţi un răstimp de liniște şi pace la Londra, vă garantez că îl veţi găsi lângă moaştele Sfântului Nectarie.

În fiecare seară de marţi este oficiat paraclisul Sfântului. În limba greacă. Nu va neliniștiți, părintele are deja printate şi cărticele în limba română. Cele mai multe! Iar la sfârșitul slujbei şi noi românii avem ocazia să-i cântăm cu dragoste Sfântului Nectarie.

Adresa Bisericii este:
The Greek Orthodox Church of St. Nektarios,
19 Wycliffe Road,
London SW11 5QR

Un gând despre “Sfântul Nectarie la Londra. O îmbrățișare caldă într-o ţara rece

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s