După ani de lacrimi şi sânge vărsat, pentru unele localități din nordul Irakului locuite de creştini, a sosit şi vremea speranţei. Forțele armatei irakiene au anunțat la sfârșit de octombrie 2016 lansarea operațiunii pentru eliberarea provinciei Ninive, inclusiv a orașului Mosul, capitala administrativă, din mâinile jihadiștilor grupării Statul Islamic al Irakului şi Levantului.
Conform BBC Midle East acţiunea militară încă nu a ajuns la Mosul, însă au fost eliberate mai multe sate din câmpia Ninive. În doar câteva zile creştinii s-au întors la casele şi bisericile lor. Un astfel de sat este Bartella. A fost cucerit în anul 2014, atunci când peste 2500 de suflete au fost obligate să-şi pună bruma de avere în bagaj şi să ia calea Kurdistanului. Au lăsat în urmă o viaţă, însumând case, şcoli, magazine, dar şi cinci biserici.
Aşa cum a mărturisit preotul Hadrian El Fatih pentru Times, la întoarcere în sat, creştinii nu au mai recunoscut aproape nimic. Majoritatea caselor au fost incendiate la plecarea jihadiştilor, iar din cele cinci biserici doar una mai este în picioare. Fără acoperiș, biserica închinată Sfântului Iulian de Emessa poartă pe zidurile ei semnele urii confesionale – graffiti ce conţine mesaje jignitoare la adresa creştinilor şi a Mântuitorului Iisus Hristos.
Cu toate acestea, duminică, 12 martie 2017, toată comunitatea creştină, indiferent de confesiune s-a rugat în faţa ruinei bisericii, Liturghia fiind oficiată pe bordul unei maşini militare: „Am fost acolo, cu mic cu mare, ca să mulţumim lui Dumnezeu pentru minunea din viaţa noastră. După trei ani ne-am întors acasă, deşi ne pierdusem speranţa. Dar Dumnezeu s-a milostivit de noi. Sperăm ca şi alte sate să aibă bucuria noastră, deşi este una amară când ne uităm în jur. Nimic nu mai contează acum. Suntem acasă!” a spus părintele Hadrian.