„De-a buşilea printre minuni” – Învierea lui Hristos

Iisuse, Fiul meu iubit, Duminică unde vei fi… ? aşa cânta o bunică ce am întâlnit-o în tinereţe, din Duminica Floriilor până în Sâmbăta cea Mare.  Frământa cozonacii, făcea prescurile Liturghiei, scotea apă din fântână, hrănea găinile, îşi făcea de lucru prin grădină şi cânta. Între Vinerea Mare şi Duminica Învierii, trăiam, acolo, într-un sat uitat de lume, un timp suspendat.

În Sâmbăta Mare agăţam şi timpul în cui, ne mişcam după calendarul bizantin, ca al Sfântului Munte, unde miezul nopţii e atunci când se întunecă. Plutea un fel de îngândurare, o aşteptare în care strecuram teama că s-ar putea să nu se mai întâmple.

Doar pruncii erau siguri că va învia Hristos. Ei știau. Ei simțeau că Hristos va Învia şi anul acesta. Eu, mai mare şi mai prins în mrejele lumii, aveam temeri că S-ar putea să Se răzgândească, să ne abandoneze într-o Sâmbătă continuă, să rămânem pe veci prizonierii acestei zile cu miros de lumânare stinsă, să nu mai îmbrăcăm niciodată hainele noi, şosetele trei sferturi albe, ţinute cu elastic ca să n-alunece şi pantofii de lac.

Vecinii vorbeau peste gard, era o febră a mărturisirii şi a iertării – „Să mă ierţi, dacă ţi-am greşit ”. N-ar fi intrat în Sfintele Paşti certaţi. Sărbătoarea începea când îşi puneau bunicile  năframa nouă, le potriveau ca pe odăjdii.  Se strigau unii pe alţii în drum spre biserică. Creştinii se aşteptau unii pe alţii. Să nu meargă singuri spre biserică. Îmi închipuiam că Dumnezeu de sus ne număra, ca să se încredinţeze că suntem toţi….

…Învierea va rămâne o taină de nepătruns, dacă nu ne vom reaminti că suntem silabe ale aceluiași Cuvânt, care așteaptă ca dragostea noastră să-L rostească. Aşteaptă să ne răspundem ca stranele la ectenii, în Liturghie. Să renaştem cum am fost – nişte melozi ai propriilor vieţii.  Să ne iubim ca să ne îngăduim, să ne fericim fiecare de prezenţa celuilalt şi, luând lumină unii de la alţii, să ne putem spune creştineşte: „Hristos a Înviat, să iertăm toate pentru înviere…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s