Zaheu, sicomorul și Facebook-ul – taina căutării celuilalt

De sus lucrurile se văd bine. De jos, se văd exact – spunea un înțelept al zilelor nu foarte depărtate de noi. Trebuie doar să căutăm. De jos – ar fi indicat, pentru că la firul ierbii dăm mâna cu realitatea, ori de sus, căutarea noastră este un mod de a privi lumea. De a te raporta la  Dumnezeu, la celălalt, la Dumnezeu reflectat în celălalt.

Căutăm oameni, căutăm minuni, căutăm cuvinte de folos, căutăm ajutor, mângâiere, sfat, căutăm informații, căutăm căldura casei ori a soarelui,  căutăm, căutăm, căutăm… O viață de căutări!

Modul nostru de a căuta este cel mai productiv, oare? Până la urmă, cum căutăm?Există o rețetă a căutării?

Despre taina căutării, mai ales despre cum să cauți corect, ne este icoană, biblicul Zaheu. Vă amintiți de el?

Zaheu cel mic de statură. Un om bogat, care le avea pe toate. Și totuși, nu avea nimic. Dorința lui? Căutarea lui? Să-l vadă pe Hristos! Pe acel Hristos despre care toată lumea vorbea. La biroul vămii, la magazinul din colț, la prietenii săi: ba că Acest Hristos vindecase, ba că apărase pe desfrânată, că alungase demoni, așa cum citim în Evanghelie.

Zaheu voia doar să-L vadă. Atât. Nu să vorbească cu El, ori să-I cerșească o minune. Doar să-L vadă, pentru că de cele mai multe ori, vederea lui Hristos, în Euharistie, ori în rugăciune, umple totul.

Ce era de făcut? S-a urcat într-un sicomor, un copac de la marginea drumului. Zaheu, urcat în sicomor, a vrut să-L vadă pe Iisus mai de sus şi mai bine. Ceea ce e sigur e faptul că Zaheu nu-L cunoştea pe Iisus. Altfel de ce s-ar fi urcat în sicomor să-L vadă? E de presupus deci că nici Iisus nu-l cunoştea personal. Și totuși, faptul de a-i fi zis pe nume, trebuie să-l fi impresionat pe Zaheu extraordinar.

Din acest moment, știm cum a decurs scena biblică. Care este totuși firul roșu al acțiunii? Tocmai căutarea! Modul de a-L căuta – sinceritatea cățărării în sicomor, a fost minunea vieții sale. Și viața i s-a schimbat, tocmai pentru faptul că a fost sincer în căutarea sa.

 

Facebook – sicomorul căutării contemporane

Să-l lăsăm pe Zaheu la masă cu Hristos, iar noi să revenim în zilele noastre. Sincer, când dorești să cauți ceva, ce deschizi prima data? Dacă cauți o persoană și detaliile vieții sale, așa este că în marea majoritate a cazurilor, apelăm la Facebook?

Priveam zilele trecute un filmuleț despre relația de început a doi tineri. Frumoși, citiți, cool, după prima întâlnire, ea l-a căutat pe el pe Facebook. Și nu l-a găsit. Pur și simplu nu avea cont. Sfatul prietenelor – lasă-l, este o fatomă, nu are o identitate virtuală, de fapt, el nu există.

Nu zâmbiți, este realitate. Iată ce scrie, oficial Facebook: trebuie doar să tastezi numele persoanei pe care vrei să o găsești și vei primi o listă de rezultate. Totuși, sunt rare ocaziile când persoana pe care o cauți este exact cea care apare între primele rezultate ale căutării. Astfel, poți să tastezi numele cuiva, dar și un oraș, iar Facebook va înțelege ceea ce vrei!

Spre exemplu, poți tasta ”Popescu Ion Brașov”, iar site-ul îți va arăta persoanele cu acest nume, din orașul Brașov. Poți să tastezi orașul în care locuiesc sau în care ai locuit, locul de muncă sau meseria pe care o are sau școala pe care o urmează sau pe care au urmat-o.

Uneori, nu ai nevoie nici măcar de un nume. Dacă știi cel mai mic detaliu, nu trebuie să fii detectiv particular, să găsești pe cineva.

Întrebarea de la început și modelul lui Zaheu, revin: cum căutăm corect?

Pe Dumnezeu, pe aproapele ori departele…

Zaheu a căutat sincer. Din toată inima. Și-a măsurat șansele – era mic de statură. S-a aruncat la înălțimea sicomorului. Știa că singura lui șansă era să fie sincer. Cu el. Putea să caute tertipuri, doar era cel mai bogat om al satului prin care trecea Hristos. Credeți că, dacă ieșea îmbrăcat de gală, cu toate mătăsurile orientului, înconjurat de slugi și l-ar fi invitat pe Hristos la cină, Acesta l-ar fi băgat în seamă?

Ce a făcut diferența? Tocmai modul de a căuta pe Hristos. Sincer. Curat. Cald. Cu ce a avut la îndemână. Pentru că taina căutării, stă tocmai în modul căutării – cu sinceritate. Și cu gânduri bune!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s