Londonistan – „Mohamed” – cel mai popular nume din Marea Britanie

Parcă nu ne vine să credem că, într-o țară în care a mustit sentimentul creștin, într-un loc în care au existat martiri pentru credința creștină, un nume islamic poate deveni, în zece ani, cel mai popular nume purtat de către cetățenii Marii Britanii.

Un creștinism ce pulsează de cel puțin 1.400 de ani, o credință adusă cu osteneală și cu prețul sângelui – din Orient, în Occident. Dacă privim un pic spre viețile primilor sfinți creștini de pe teritoriul Angliei, vom observa că mulți dintre ei proveneau sau aveau contacte cu cetățile orientale ale Imperiului Bizantin: Sfântul Teodor de Canterbury era din Tarsul Ciliciei, Sfântul Beda Venerabilul (c.673-735) era ucenicul unui monah oriental, iar Sfântul Swithun, episcopul din Winchester, ținea cu strictețe regulile monahale ale Sfântului Ioan Casian. Vorbim, astfel, despre un teritoriu care a născut mulți sfinți și o țară în care s-au dus lupte pentru doctrina creștină.

Astăzi, catedralele înnegrite de timp şi de istorie au rămas fără credincioși. Altele mai rezistă doar pentru o mână de enoriaşi trecuți de prima tinerețe, o mare parte din ele fiind închise, părăsite, vândute, transformate în restaurante, hoteluri, depozite şi apartamente. Altădată pline, aceste mărețe catedrale își trăiesc propria dramă. Cum s-a întâmplat acest lucru? Greu de răspuns. Însă, un lucru este clar. Statisticile arată că religia creștină se află în colaps, în Marea Britanie. O nouă analiză a recensământului din 2013 indică faptul că numărul total al persoanelor din Anglia şi Ţara Galilor care s-au declarat de religie creştină a scăzut cu 4,1 milioane, față de recensământul din anul 2004. În plus, noua analiză dată publicităţii de Oficiul Naţional de Statistică indică faptul că, la această cifră au contribuit un număr de 1,2 milioane de creştini de origine străină din țările estice și Africa.

Aceeași statistică a prezentat încă un lucru care ar trebui să ne dea de gândit: în doar zece ani, numărul musulmanilor din Anglia şi din Ţara Galilor a crescut cu 75%. În prezent, aproape unul din zece britanici sub 25 de ani este musulman și aproape jumătate dintre aceștia poartă numele Profetului Mahomed. Astfel, Mohamed a devenit cel mai popular nume din Londra.

Imigranți din țările africane, dar și din cele din Orientul Mijlociu au căutat un viitor mai bun pentru familiile lor, ca și mulți dintre conaționalii noștri. Nimic condamnabil. Însă, acești oameni au adus cu ei ceva în plus: covorașul de rugăciune. Altădată spații de întruniri de afaceri, amfiteatre sau săli de conferințe, multe s-au transformat, peste noapte, în moschei.

Mai mult, au început să se facă convertiri în rândul altor imigranți, dar și printre localnici. Mulți tineri de liceu britanici sunt atrași de rigurozitatea religiei islamice. Analiza rezultatelor recensământului populației a demonstrat că Islamul poate deveni religia dominantă în Anglia, în mai puțin de zece ani.

Este curios că legislativul britanic nu face mai nimic ca să împiedice acest fenomen. Amintindu-ne câtă vâlvă a fost în presa britanică la deschiderea granițelor pentru muncitorii români și bulgari, în ianuarie 2014, sperăm să vedem măcar o fărâmă din această preocupare și în protejarea creștinismului dintr-o țară ce altădată năștea sfinți pentru împărăția lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s