Icoana Maicii Domnului nu lipsește din nicio casă. Pe scurt: Etiopia

Londra. Anglia. 10 august 2012.

O zi ca orice altă zi. Nu ne spune nimic. Dar dacă vă povestim despre o tânără etiopiană, campioană mondială la atletism, poate vă aduceți aminte. Meseret Defar a furnizat unul dintre cele mai emoţionante momente ale Jocurilor Olimpice de la Londra din anul 2012, când a trecut linia de sosire în cursa de 5000 metri, câștigând medalia de aur.

Ea a scos apoi o icoană a Fecioarei Maria de sub tricou, a arătat-o camerelor de luat vederi şi apoi s-a rugat. Cu lacrimi. Cu o dragoste ce până atunci Occidentul nu a mai văzut-o sub această formă, a evlaviei adusă Maicii Domnului.

Poate pentru mulți dintre noi, a fost doar un act de credință, uitat în secunda următoare. Poate. Pentru că, acea icoană mototolită a Împărătesei, ne-a amintit multora de dragostea și inima ce bate pentru noi în Împărăția Cerurilor. Nu ai cum să rămâi indiferent când o tânără din cea mai săracă țară a lumii, îți arată ție și lumii pe ”cea mai cinstită decât heruvimii”.

Mulți nu au înțeles – ce treabă are Etiopia cu Maica Domnului? Este în Africa. Este departe, acolo oamenii mor de foame, de sete și se bat fără sfârșit cu eritreenii. Atât. Mulți nu știm că Etiopia este țară creștină. Un creștinism mai vechi chiar decât uitatul Imperiu Bizantin sau lumea creștină a Apusului Europei.

Da, etiopienii sunt poporul Maicii Domnului. Din nicio casă nu lipsește icoana Maicii Domnului. Acea reprezentare cu mult albastru și culori vii, aprinse, icoană ce a ajuns și pe plaiurile mioritice în anii de după 1990, prin târgurile, iarmaroacele și hramurile marilor mănăstiri este icoana națională a Etiopiei creștine.

33 de sărbători ale Maicii Domnului

Trăirea religioasă a poporului etiopian include o cinstire deosebită a celor care, de-a lungul istoriei, s-au distins prin faptele credinţei, sfinţenia vieţii şi au contribuit la dezvoltarea religioasă şi culturală a acestui popor. Cinstirea sfinţilor este o parte importantă, dinamică a cultului liturgic etiopian, locul central fiind ocupat de către Fecioara Maria, Maica Domnului.

Digua, principala colecţie care alcătuieşte calendarul anului liturgic etiopian, se deschide cu sărbătorile Maicii Domnului, care sunt cele mai numeroase. Fiecare lună din calendarul etiopian are o zi de cinstire a Născătoarei de Dumnezeu, în total Sinaxarul Etiopian având 33 de sărbători închinate Maicii Domnului[1].

În Biserica etiopiană, Maica Domnului se bucură de o cinstire aparte. În Etiopia, ziua naţională se serbează de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria fiind protectoarea ţării. Toată această cinstire adusă Maicii Domnului provine din tradiţia poporului etiopian. Fetha Nagast şi Kebra Nagast relatează cum, în fuga din calea furiei lui Irod, Maica Domnului cu Pruncul au ajuns pentru prima dată în Etiopia, fiind găzduiți în siguranţă pe o insulă a lacului Tana. După Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos şi plecarea apostolilor la vestirea Evangheliei, Fecioara Maria s-a întors să mulţumească poporului etiopian, care a ajutat-o în vremea pribegiei. Cu toate că tradiţia populară nu poate fi verificată, pentru că nu găsim nicio informaţie biblică care să o confirme, din cele mai vechi timpuri poporul etiopian a avut o evlavie deosebită pentru Născătoarea de Dumnezeu.

Procesiunile Mariei

Etiopienii în istoria lor, și-au riscat viața pentru sărbătorile Maicii Domnului. De Adormirea Sa, au loc procesiuni impresionate. Canoanele Bisericii, dar şi legislaţia civilă prevăd ca la Adormirea Maicii Domnului să fie oficiată în toate oraşele procesiuni publice. În capitală, dar şi în marile oraşe, au loc procesiuni la care participă cele două puteri: Biserica şi Statul. Totul este bine stabilit prin canoane şi legi civile. Se pleacă de la biserica principală a oraşului, iar primii care deschid procesiunea sunt „patrioţii”, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi înarmaţi cu arme locale. Sunt urmaţi de muzicanţii profani, cu harfe şi trâmbiţe, apoi de copiii îmbrăcaţi în veşminte albe, împodobite cu clopoţei. De aici, începe partea sacră a procesiunii. Un diacon poartă icoana Sfinţilor Constantin şi Elena, în timp ce alt diacon, în semn de mare cinste, ţine „umbrela de aur” deasupra icoanei. Aceştia sunt urmaţi de grupul de preoţi care poartă Sfânta Cruce şi cădelniţa, ultimul din acest grup este preotul protos, care duce deasupra capului Tabotul – corespondentul Sfântului Chivot din cultul Ortodox,  în timp ce un diacon îl acoperă cu o umbrelă de procesiune. În spatele Tabotului merg Abuna (Arhiepiscopul sau Patriarhul) şi Regele, reprezentanţii lui Dumnezeu în lume. Ultimii sunt daptares sau cântăreţii şi dansatorii sacri, cu timpane, ţimbale şi trâmbiţe, care execută dansuri rituale, fiind imitaţi de poporul ce se alătură din toate părţile. Procesiunea se încheie la o altă biserică din oraş, unde credincioşii se adună pe familii şi participă la o masă tradiţională.

Sunt doar câteva frânturi din cinstirea care i se aduce Maicii Domnului în Etiopia. Un popor sărac material, dar bogat spiritual. O țară în care ziua națională este una din cele 30 de sărbători închinate Maicii Domnului, iar icoana ei nu lipsește din nicio casă creștină etiopiană! La capătul lumii, Etiopia este o insulă de credință și evlavie euharistică.

[1] The Bool of the Saints of The Ethiopian Orthodox Tewahedo Church, St. Michael Church Garland, 2012, p.156

Un gând despre “Icoana Maicii Domnului nu lipsește din nicio casă. Pe scurt: Etiopia

  1. Vera Dragusin zice:

    Dragutza de atleta, cum a scos ea icoana Maicii Domnului! Cu adevarat marturisitoare, ce lucrare a facut in felul asta, fiind vazuta de milioane de oameni! Har adupra aduupra ei.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s