Șoc! Afacerile imobiliare ale Bisericii – cazul Călărași județul Botoșani

Clișeu – folosit în parte de către presa românească din ultimii zece ani: ”Biserica Ortodoxă Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile continuă să crească. Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi uriaşe, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă. În ultima perioadă, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra bogăţiilor Bisericii, stârnind un val de dispute publice!”

Realitate, la firul ierbii…

Majoritatea poveștilor au în centru lor, al acțiunii și al desfășurării evenimentelor, o casă, un cămin, indiferent că se cheamă palat sau bordei. Vă aduceți aminte de căsuța de turtă dulce din poveștile nordului? Ori de palatul lui Rapunzel? Ori de bojdeuca din dealul Iașilor?

În jurul unui cămin, totul se zidește. Prinde formă. La fel, în sens invers, când căsuța se risipește, totul se poate ruina. Pentru că nu mai există vatra, nu mai are unde pâlpâi focul în sobă. Iar unde nu este căldură, nimic nu e. Nici măcar dragoste…

Din confortul, dar și din depărtarea rece a Londrei, de ceva luni încoace, urmăresc cum o căsuță de turtă dulce prinde formă. Într-un sat despre care lumea pare să nu știe. Și nu se știe, pentru că nu a ieșit cu nimic în evidență – satul cu pricina și-a trăit în liniște Liturghiile, bucuriile și durerile, ca multe alte sate din România noastra dragă. Totuși ce am urmărit eu?

Oameni. Oameni în fiecare clipă a vieții lor.

El. Plin de var. Cu bormașina în mână. Apoi cu uneltele electrice. Apoi cu feciorii ce dau la mână.

Ea. O doamnă din aceeași vatră, dând cu var și vopsind. Într-o casă străină! O casă care nu era a lor.

Unde este minunea de turtă dulce?

Călărași, județul Botoșani. La capătul lumii. Aveți în fața ochilor o poveste ce poate fi pipăită, o poveste ce spune adevărul despre adevăratele afaceri imobiliare ale Bisericii lui Hristos.

El. Preot al lui Hristos.

Ea, soție de preot. Ei – familie într-o mare familie – parohia lui Hristos.

Pe șapte mai 2018, o tânără familie cu destule încercări din Călărași, județul Botoșani, în urma unui incendiu puternic, a rămas fără casă. Fără nimic.

Capul familiei, era angajat să pască vacile comunității, fiind un om harnic, Cornelia, soția lui era însărcinată în 7 luni, plus un băiat de 13 ani cu nevoi speciale  și o fetiță de 5 anișori.

Și cerul cu stele. Atât le-a mai rămas.

După incendiu nu s-a putut recupera nimic, membrii familiei rămânând doar cu hainele de pe ei.

Și-a suflecat mânecele. Mânecele dragostei de tată, de frate, de preot al satului. De OM al lui Dumnezeu. Nu la figurat. Ci la propriu. A început cu ce avea – conturile de socializare. A scris. A cerut ajutorul, într-o campanie în care nu a deranjat pe nimeni. Și nu doar atât. A strâns oameni lângă el. Din sat. Din județ, din țară și străinătate. De parcă ar fi studiat PR și marketing online la marile universități, preotul satului – căruia nu am să-i dau numele ca să nu facem reclamă neloială afacerii Bisericii, a postat corect și în timp real, orice pas și orice dar. De a fost ciment, adeziv, mortar, excavator, izolații, fundații, tâmplărie, mobilă, un capăt de scândură de a primit, toate au fost raportate.

Și am mai văzut ceva. Ceva ce nu se studiază, din păcate, la Facultatea de Teologie Ortodoxă  – preot instalator electric. Preot izolator. Preot montator de mobilă. Preot faianțar. Preot și preoteasă, decoratori – vopsitori. Preoteasă – meșter în perdele… și vopsele.

Plini de praf. În picioarele goale, sau în saboți de gumă. Cu var în păr. Dar cu inima SUS!

Cinci luni. Atât le-a trebuit, ca la capătul pământului, la Călărașii de Botoșani, să ființeze o căsuță de turtă dulce. O casă răsărită din dragostea de Mamă a Bisericii!

Afaceri. Afaceri cu Cerul!

Biserica lui Hristos este atât de bogată încât dă pe-afară. Dă pe-afară, adică dincolo de ochii legați cu năframa neobiectivității a factorului civic necreștin. Dă pe-afară, bunătate, dragoste, compasiune, daruri, alternativă tinerilor la viața de doi bani pe care o propune curentele descentralizatoare ce bat crunt în vremea noastră. Mai mult decât a da pe-afară, Biserica își prelungește zidurile ei. Cele duhovnicești, însă și cele de piatră. Biserica zidește. Și la propriu și la figurat.

 

Afaceri, domnule!

3 gânduri despre “Șoc! Afacerile imobiliare ale Bisericii – cazul Călărași județul Botoșani

  1. Gabriela Pasniciuc zice:

    Frumos acest articol…in sfirsit, cineva care descrie realitatea, fara multe vorbe inutile.
    Am urmat actiunile Parintelui din primele momente , aparute pe Facebook. Si am continuat , impreuna cu alti membri ai familiei noastre sa-l sustinem cu ce am putut…A fost o minune, intr-adevar casuta de ciocolata din povesti. Am cunoscut-o pe Cornelia asta vara , impreuna cu copiii ei. Au nevoie de ajutor, sunt tineri , muncesc dar nu avanseaza in bunastare. Sper ca acest ajutor initiat de Parintele Padurariu si sustinut de multe persoane din toate colturile Europei sa fie pretuit ca atare, un gest omenesc pentru o familie la nevoie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s