Și Hristos a fost migrant!

„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca să-L omoare. Iar el, sculându-se, a luat noaptea Pruncul şi pe Mama Sa şi au plecat în Egipt. Şi au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul prin prorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu». (…)

După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, în Egipt, şi i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa şi mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia viaţa Pruncului. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul şi pe Mama Sa şi au venit în pământul lui Israel. Dar auzind că domneşte Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, Iosif s-a temut să meargă acolo şi, luând poruncă în vis, s-a dus în părţile Galileei. Şi, venind, a locuit în oraşul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proroci, că Nazarinean Se va chema.” (Matei 2, 13-23)

Îți iei inima în bagaj și pleci. În Anglia. Acolo unde vărul, fratele, vecinul cumetrei, toți au reușit financiar. S-au umplut de bani. Vin în august cu BMW și se rup în figuri. Nu de stil.

Iei și tu calea nordului bogat al Europei. Numai că după prima gură de aer, îți dai seama că treaba nu prea este așa cum visai. Camera-i cam mică. Iar casa o împarți cu încă 13 români. Care toți îți explică cât este de greu în UK. Și că ei au reușit, dar greu. Începe nebunia. Acte, lucru la negru la început, pe la companiile românești fantomă, ce te muncesc pentru £50 de îți trece os prin os…

Încep ploile. Și plouă. De plânge cerul. Vine prima zi de muncă și pleci cu zâmbetul pe buze … și te întorci rupt în două, plouat, înfrigurat, supărat, dar fericit în sufletul tău de emigrant că ai plecat să faci un ban cinstit.

ZI după ZI. Viață de emigrant…

Printre străini, tot un străin rămâi

Indiferent care ar fi statutul unui emigrant, viaţa de zi cu zi demonstrează că cei din jur rămân nepăsători faţă de situaţia lui personală. Aceştia trec indiferenţi pe lângă necazul său, fără a-i acorda o mână de ajutor. Una reală. Localnicii te acceptă, te ajută la nevoie, te folosesc în avantajul lor, dar nu te iubesc. Oricât te-ai gândi, n-au cum să te iubească, întrucât pentru dânşii eşti de altă obârşie. Poţi să te bucuri de dreptul pământului, poţi fi naturalizat, declarat britanic. Declarat cetăţean UK, figurezi într-un registru la starea civilă, dar nu şi-n inima englezilor.

Ești ros de dor pentru patria natală, chiar dacă nu te mai întoarci în ea

Da, e drept, toată viața și oriunde ai trăi, iubești parcul cu aleile pline de frunze veștede în care te plimbai toamna în adolescență, curtea în care ai copilărit, strada gării umbrită de tei bătrâni din orașul natal, casa bunicilor, clădirea veche și obosită a școlii. Dar locurile natale nu înseamnă toată România. Dacă te-ai născut la Iași ți-e dor de Iași și de tot ce-ai cunoscut și ai iubit în afara Iașiului. Și tot așa dacă te-ai născut la Cluj, la București, la Timișoara, la Tecuci sau în satul Glodenii Gândului. Dar fiind trăitor în Franța, în Spania sau în UK, nu ți-e dor și de Caracal, ori Vaslui, toate, locuri unde n-ai călcat niciodată și care nu-și au locul printre amintirile tale. Și ele sunt România, dar nu sunt România ta.

O iei de la zero în țara unde te stabilești

De cele mai multe ori, studiile sau experiența într-un anumit domeniu nu îți sunt recunoscute ca și emigrant. Dai din coate. Accepți o brumă de bani cu gândul că vei crește și profesional. În ultimul timp însă, luatul de la zero este o metaforă dramatică a experienței de emigrare. Competențele în noile tehnologii de comunicare și de gestionare a informației pe care le au noii sosiți, valorile democratice în care mai ales tinerii au fost educați, cunoașterea limbilor străine, cultura economică, toate acestea alcătuiesc o avere vizibilă și invizibilă. ”Pâinea amară a străinătății” nu mai e demult amară. Începe să se îndulcească. Cu ce preț, însă?

Câștigi cât este prețul dorului?

Începi să îți permiți de toate. Altădată doar visai la noile posibilități. Să fie doar aspecte pozitive? Corect ar fi să nu vedem emigrarea doar din dorinţa de a stivui sute de euro sau lire în cont. Nu există pieţe sau burse pentru sufletul tău ori ale celor dragi pe care i-ai lăsat cu lacrimi în ochi…

Viața în Occident este o alergare continuă

Timpul nu mai are timp. Migrantul este într-o veșnică alergătură. Aleargă spre muncă. Aleargă spre casă. Aleargă după partener. Aleargă după copil. Aleargă după bani. Aleargă după mâncare. Aleargă după fericire. Iar înșiruirea ar putea continua până spre infinit. Și în mod firesc, când izbăvim preț de câteva secunde să ne tragem sufletul, ne întrebăm: „Spre cine sau spre ce aleargăm, de fapt?”

Cinci dureri de migrant. Avem tendința să ne victimizăm, de parcă numai nouă ni s-a întâmplat să ne lăsăm căsuța și măsuța, să ne punem bruma în sacoșe de rafie și să ne căutăm un colț de pâine mai albă și mai bună. Dar dacă privim mai atent, nu am fost nici primii și nici ultimii. Nici măcar Hristos, de la Betheleem în Egipt și apoi la Nazaret nu a fost primul migrant. Ce ne leagă pe toți cei plecați prin lume? Când am plecat, am crezut că se sfârșește lumea.

Timpul se măsoară în crăciunuri. Primul, al doilea, cel de-al treilea. Viața începe să se așeze, calmă, lipsită de încordarea financiară ce te apăsă în țară, fără de încrâncenare,  fără grabă sau disperare. De la un Crăciun la altul, rămâne în tine o bucățică de nostalgie și una mai mare de dor. Însă toate se topesc precum zaharul într-o ceașcă de ceai, când realizezi că departe poate fi aproape doar la o rugăciune distanță.  De la Bethleem în Egipt și apoi la Nazaret nu este mai mult decât România – Anglia. Este tot o cale. Tot o chemare. Tot o speranță. Pentru că și Hristos a fost migrant!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s