Picături dintr-o Liturghie uitată – Anafora Sfântului Atanasie cel Mare

Ne-am obișnuit, poate prea mult, ca la fiecare apolis – sfârșit al Liturghiei, să auzim: pentru rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului a cărui Liturghie am săvârșit-o; pentru rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Constantinopolului….

Pentru că în istoria creștinismului, mai ales în epoca patristică, au mai existat și alte formulare, să le zicem, de Liturghii creștine. Faptul că Ortodoxia a devenit oarecum săracă privind textul Liturghiilor, moștenitoare a ritului bizantin, nu ne oprește pe noi să ne bucurăm și de dulceața unor liturghii ce s-au pierdut în faldurile istoriei ori sunt în uzul altor popoare și biserici creștine, referindu-ne la creștinii orientali din Egipt, Siria și Irak.

Deci, liber la bucurie. Și la citit. Vă prezentăm în cele ce urmează, una din cele mai sincere Liturghii. În sensul că, autorul – se pare Sfântul Atanasie cel Mare, nu se pierde în detalii teologice. Veți citi un text dulce. Cald. Sincer – o parte – un fragment al anaforalei – din Liturghia Etiopiană a Sfântului Atanasie cel Mare.

Numit „Părintele Ortodoxiei” sau „Atletul Ortodoxiei”, Sfântul Atanasie cel Mare a fost personalitatea istorică care a dat o altă înfățișare creştinismului alexandrin. Apărător al dreptei credinţe în faţa ereziei ariene, Sfântul Atanasie a rămas în conştiinţa Bisericii drept cel mai important părinte alexandrin.

Dacă creștinii copți din Egipt, vorbesc despre Sfântul Atanasie cel Mare ca despre stâlpul Ortodoxiei, la kilometri depărtare, un popor încins de soare, dar apropiat Soarelui Dreptății, – etiopienii, i-au dedicat Sfântului o Liturghie. După tradiția monahală etiopiană, Sfântul Atanasiel cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, văzând dorinţa poporului şi râvna misionară a ministrului Frumenţiu, l-a hirotonit pe acesta în trepta episcopală. Aşa cum menţionează Fetha Nagast, după trei ani Frumenţiu s-a întors la Axum cu „puterea şi harul lui Athanasie, părintele nostru”. Pănă astăzi, calendarul etiopian marchează ziua de pomenire a Sfântului Athanasie drept praznic împărătesc.

În Etiopia, Liturghia alexandrină a fost adoptată de marile mănăstiri care, în decursul istoriei, şi-au făurit propriile tradiţii liturgice. În nordul ţării, în apropierea Egiptului, mănăstirea Debre Narga Sellassie şi-a numit principala rugăciune euharistică după numele marelui părinte alexandrin.

Anafora Sfântului Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei

Preotul: Domnul să fie cu voi cu toți.

Credincioșii: Și cu duhul tău.

Preotul: Mulțumiți Dumnezeului nostru.

Credincioșii: Este drept, este drept.

Preotul: Sus inimile voastre.

Credincioșii: Noi le-am ridicat spre Domnul, Dumnezeul nostru.

Diaconul: Tu, frate creștin, care te-ai adunat în această zi la această biserică, vei asculta Anafora Sabatului Sfânt al creștinilor.

Preotul: Voi face cerul și pământul să mărturisească, astfel încât să puteți sta în frică și cutremur. Nimeni să nu rămână aici, care este supărat cu fratele său, cum a fost răzbunătorul Cain. Nimeni să nu rămână aici, care se ceartă cu fratele său, precum Datan și Aviron, care s-au certat cu Moise. Nimeni să nu rămână aici, care a înșelat pe aproapele său, precum șarpele care a înșelat-o pe Eva. O, preoți, voi sunteți ochii luminoși ai lui Dumnezeu, să nu primiți la adunare pe adulter, criminal, închinător la idoli. Mustră-l pe cel păcătos, mustră-l deschis, dacă acesta a comis un păcat de moarte. Sfătuiește-i pe cei răi să se pocăiască și în acest fel să primească iertare de la Dumnezeu. O, diaconi, lumini și mesageri ai Bisericii, alegeți neghina din grâul Domnului.

Diaconul: Voi, care stați, ridicați-vă.

Diaconul: Priviți spre răsărit.

Preotul: Omul, fiind bogat, nu L-a mulțumit pe Dumnezeu, a căutat cele ale pântecelui. Doamne, cât de mult ai făcut Tu pentru noi! Tu ai întins cerul ca un cort și ai lărgit pământul, pentru a oferi omului cale să meargă. Tu păstrezi apele în pântecele norilor, ca să hrănești pământul, Tu ai facut lumina soarelui pentru a ilumina, Tu ai creat luna, ca nu cumva întunericul nopții să ne acopere, Tu ai făcut lumina stelelor să strălucească asupra noastră, ca noi să cunoaștem lucrarea mâinilor Tale, Tu ai dat zilele săptămânii, ai dat anii, anotimpurile, zilele, lunile, astfel ca noi să putem sluji Ție. O, Tu, care i-ai arătat inimii împietrite moartea și viața, dar ea a ales moartea, ca un somn pentru puțin timp. Omul, care a fost îmbrăcat cu îmbrăcăminte de lumină, gol s-a făcut prin păcat și a fost acoperit cu îmbrăcăminte din pieile dobitoacelor. O, Adame, ce rău am făcut de ați adus moartea peste noi? O, Adame, cu ce am greșit, ca să nu ne putem bucura în paradisul Domnului? O, Eva, ce rău am făcut ție, ca acum să fim întunecați de mulțimea păcatelor? O, Eva, ce rău am făcut ție, ca acum toate femeile să plângă întru nașterea în durere și suferință, din cauza pomului din grădina sfântă? O, Adam și Eva, voi sunteți una cu noi și noi suntem la fel cu voi. O, Adam și Eva, ați fost salvați prin Sângele Mântuitorului. De acum înainte să ne spunem: Bucură-te grădină a Raiului. Bucură-te! O, gradină dinspre răsărit, a noastră și a tatălui Adam. O, Serafim, ce păzea grădina cu sabia de foc, permite-ne pentru a intra și a vedea lăcașul Domnului, deși nu putem sta în el.

O, Serafim, permite-ne și nouă să intrăm și să vedem Raiul, deși noi nu ne putem ascundem acolo. O, Serafim, permite-ne să intrăm în grădina parfumului. O, Serafim, recunoaște-ne în moștenirea tatălui nostru, Adam. O, Serafim, permite-ne a intra și a vedea cele patru râuri ce izvorăsc din gradină: Ghihon, Pison, Hidechel și Eufrat.

Credincioșii: Doamne, ai milă de noi[1].

 

[1] Traducere după textul prezentat în Marcos Daoud, H.E. Blatta Marsie Hazen,  The Liturgy of the Ethiopian Church, Kingston, Jamaica, 1991, pp. 56-60; text revizuit şi verificat în Mîțhâfa Kadase, Adiss Ababa, 2010

Un gând despre “Picături dintr-o Liturghie uitată – Anafora Sfântului Atanasie cel Mare

Lasă un comentariu